În Suedia mersul la şcoală a devenit o adevărată plăcere. Pare incredibil, dar copii suedezi nu se mai confruntă cu neplăcerea față de programul școlar, ba chiar le place acolo.

Totul arată ca într-o staţie orbitală sofisticată, dar veselă şi caldă, unde se pregătesc viitorii savanţi ai Planetei. Copiii sunt lăsați să iasă din bănci și să studieze în spații ample, deschise, luminoase.

Școala nu folosește sistemul de notare cu litere, iar elevii învață în grupuri de nivel de aptitudini, nu de vârstă.

În cele peste 30 de școli Vittra fără pereţi interiori, micuții au câte un laptop (oferit de şcoală) şi pot învăța unde vor: la masă, pe hol, afară, pot sta desculți sau lungiți, pot bea un suc de fructe și mânca o ciocolată.

Dacă un elev vrea să înveţe singur, n-are decât, iar când are nevoie de ajutor, i-l poate cere unui dascăl. Cursurile la o astfel de instituţie de învăţământ sunt gratuite, atâta vreme cât unul dintre părinţi este plătitor de taxe. 

Şi au un semenea succes, încât există liste de aşteptare, deşi se deschid mereu noi şcoli Vittra.

 

 

Conceptul a fost creat de designer-ul Rosan Bosch, care a dorit ca micutii sa lucreze independent in spatii deschise, in timp ce stau comod, pe canapele futuriste si confortabile, sau sa "iasa in centrul oraselului" pentru a participa la diverse activitati in echipa.

Mobila care completeaza aceasta scoala a fost creata intr-o maniera ludica si colorata, cu modele inspirate din desenele animate educative. Astfel, micii scolari pot comunica intr-un mod constructiv atunci cand realizeaza diverse teme si proiecte.